Yaptığı açıklamada temsil ettiği serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin haklarını savunmayı kendilerine şiar edindiklerini belirten Sayın; Kamu finansmanının temel dayanağı olan Vergi Gelirleri Mali Müşavirlerin vermiş olduğu hizmetler sonucu belirlenmektedir. Bu yönüyle biz Mali Müşavirler Ülke Ekonomimiz için önemli sorumluluklar üstleniyoruz
Ayrıca, işletmelerin varlıklarını koruyabilmelerine, işlemlerini ve faaliyetlerini sağlıklı yürütebilmelerine katkı sunarak, işletmeler için de değer yaratmaktadır. Yakın zamanda yaşanan Pandeminin zor şartlarında sokağa çıkma yasağından muaf tutulan fedakârca çalışan, bu dönemde kısa çalışma ödeneği başta olmak üzere birçok uygulamanın hayata geçirilmesi için mesai haracamıştır.
Mali Müşavirlerin bu ve bunun gibi verdikleri daha birçok hizmetin karşılığı elde ettikleri ücretler, giderlerini karşılayamaz hale gelmiştir. TÜİK verilerine göre elektrik faturalarımız % 120, kırtasiye giderlerimiz % 80, gıda giderlerimiz % 76 oranında artmıştır. Resmi rakamlar böyle iken mükelleflerimizden talep ettiğimiz ücretlerimiz artmamıştır.
2021 Aralık ayında Maliye Bakanlığınca 2022 yılında uygulanması için yayınlanan Asgari Ücret tarifemizde %25 oranında bir artış yapılmıştır. Ocak 2022’de belirlenmiş olan Asgari Ücretlerimiz bugün için anlamını yitirmiştir. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesi, maalesef günümüz koşullarında verilen hizmetin karşılığı olmaktan tamamen uzaklaşmış bulunmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre Aralık 2021 Tüketici Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre %36.08; Mayıs 2022 döneminde ise Aralık 2020 dönemine göre %84,58 artış göstermiştir. Bu durumda tarifemize yansıtılması gerekli enflasyon farkı (%84,58-%25=) %59,58 olarak hesaplanmıştır.
01.07.2022 tarihi itibariyle Ülkemiz muhasebe sisteminde yürürlüğe girmiş olan elektronik dönüşüm uygulamaları (e-defter, e-fatura, e-irsaliye vb.) Muhasebe mesleği icrasını daha zahmetli ve külfetli hale getirmiş olup mevcut maliyetler ve ekonomik şartlar göz önüne alındığında, Mali Müşavirlik Asgari ücret tarifesinin, Enflasyon farkı kadar güncellenmesi kaçınılmaz olmuştur.
Maliyetlerdeki yüksek artış karşısında Muhasebe bürolarının varlığını tehdit eder hale gelen bu durum hizmetlerin sürdürülebilirliği ve aksamadan devam edebilmesi için Meslek Mensuplarınca uygulanan Asgari Ücret Tarifesinin, 2022 Temmuz ayından itibaren , Asgari ücret tarifesinde yer alan ücretlere, Enflasyon farkı kadar artış yapılmasını talebimizi zorunlu hale getirmiştir.
“SÖZ”DE DEĞİL “ÖZ”DE MALİ TATİL
Her yılın 01 – 20 Temmuz tarihleri arası Meslektaşlarımız için “Mali Tatil” olarak yasada yer almaktadır. Gerçekte ise böyle bir tatili Mali Müşavirler yapamamaktadır. Bugün bu tarihte Mali Tatilde olmamıza rağmen ofislerimiz açıktır. Ağır iş yükü altında çalışan Mali Müşavirler için Temmuz ayında verilmesi gereken beyannamelerin Ağustos ayında, Ağustos ayının Beyannamesi ile birlikte verilmesi ile bu sorunumuz giderilecektir.
Yasada yer alan Mali Tatil hakkımızı kullanmamızın önündeki engeller kaldırılması beklentilerimiz arasındadır.
Bütün Meslektaşlarımıza ve Kamuoyuna saygıyla duyurulur.