Toplum arasında bahar mevsiminin müjdecisi olarak kabul edilen Arapça ”ateş halinde”, ”yanmış halde” ya da ”kor” manasına gelen ve ısınmayı ifade eden cemrelerin ilki bugün havaya düştü.
Anadoluʹda yaygın kullanılan geleneksel halk takviminin, yılı "Kasım" ve "Hızır" günleri" olarak kış ve yaz olarak ikiye böldüğüne işaret eden uzmanlar; "Kasım günleri, miladi takvime göre 8 Kasımʹda başlar ve 179 gün sürerek 5 Mayısʹta sona erer. Kasım günleri, 4 yılda bir Şubat 29 çektiği zaman 180 gündür. Hızır günleri ise 6 Mayısʹta başlar ve 7 Kasımʹa kadar 186 gün sürer. 6 Mayısʹta Hıdırellez kutlanmasının nedeni de bu takvimdir ve yeni yılın ilk günü olarak kutlanır.
Cemrelerin düşmesi, Kasım Günlerinden Hızır Günlerine, bir başka ifadeyle kıştan bahara geçisin sembollerinden biridir. Halk takvimine göre, Kasım Günlerinin 100. günü yani miladi takvimde 15 Şubat geldiğinde artık kış hükmünü kaybetmeye başlar. Bunu halk ʹGeldik yüze, çıktık düzeʹ şeklinde ifade eder. Halk takvimine ve inanışına göre bu tarihten 5 gün sonra cemreler düşmeye başlar."İnanışa göre, bu tarihten 5 gün sonra ilk cemre düşüyor. 20 Şubat’ta havaya düşen cemrenin soğuk havayı yere indirdiği kabul ediliyor.
Bu ilk cemreden bir hafta sonra, 26 Şubat’ta ikinci cemre suya düşüyor ve suların ısısını arttırıyor. Üçüncü ve son cemre de 5 Mart 2022 tarihinde toprağa düşüyor ve kır çiçekleri kendisini bu andan itibaren göstermeye başlıyor. - Birinci Cemre Havaya (19-20 Şubat), - İkinci Cemre Suya (26-27 Şubat) - Üçüncü cemre (5-6 Mart) toprağa düşer